Denik.cz – Potenciál je zejména v modernizaci pečovatelské služby, říká radní Milena Johnová

Pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová razí cestu minimalizace poptávky po pobytových službách skrze posilování těch terénních. Pro Denik.cz uvedla, že potenciál vidí zejména v modernizaci pečovatelské služby. Prodloužením provozní doby a větším zaměřením na péči dokáže udržet v domácím prostředí i lidi s velmi komplexními potřebami.

(…)

Je v Praze dost míst v domovech pro seniory? A co bude třeba udělat, aby ta místa nebyla vzhledem k demografickému vývoji méně dostupná?
Pobytových kapacit je určitě už teď nedostatek a my máme v plánu jejich posilování. Na podzim jsme převzali od Prahy 6 velký objekt v Dejvicích, kde chceme vybudovat nová lůžka, ale i zázemí pro terénní a ambulantní služby. Rozšiřujeme kapacitu už existujících zařízení města a městských částí. Podle komunitního plánu by mělo v do roku 2021 přibýt tři sta lůžek. Problém je ale opět také v tom, že není dostatečná kapacita flexibilních terénních služeb. V případě seniorů jde o kombinaci čtyř základních terénních služeb, které ve vzájemné součinnosti udrží seniory mnohem déle v domácím prostředí: o asistenci, tísňovou péči, domácí zdravotní péči a pečovatelskou službu. Potenciál je zejména v modernizaci pečovatelské služby.

Jak by se měla změnit?
Dnes jde v naprosté většině o dovážku obědů, nákupy a úklid. To je ale neefektivní, protože dnes existuje mnoho firem, které toto dělají a zároveň nejsou zatěžovány administrativou jako sociální služba. Rozšíření pracovní doby pečovatelské služby a větší zaměření na péči přitom dokáže udržet v domácím prostředí i lidi s velmi komplexními potřebami. Pouhé navyšování pobytových kapacit je cesta do pekel. Je třeba jít do daleko větší hloubky a dívat se na věci komplexně – hledat zdroje ve všech sférách včetně technologických pomůcek.

Máte pocit, že někteří starší, ale jinak fyzicky soběstační lidé odcházejí žít do domovů pro seniory třeba i proto, že nechtějí být sami nebo jim to přijde pohodlnější?
Tak to nepochybně někteří lidé mají. Především jsem ale přesvědčená, že je třeba se začít připravovat na stáří v padesáti letech – aby bylo úspěšné, abychom stárli zdravě. Každý je v tom ohledu odpovědný za svůj vlastní život. Měli bychom dělat vše pro to, abychom zůstali co nejdéle fit a dokázali se o sebe postarat. Demografická křivka je neúprosná. Zhruba za dvacet let bude potřeba nejvíc péče, protože bude nejvíc starých lidí, bude současně nejmenší počet lidí, schopných se o nás postarat. Mluvím totiž o své vlastní generaci. To dnes víme a musíme s tím pracovat. Veřejné prostředky nikdy nebudou dostatečné.

(…)

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.