Chcete se nechat očkovat proti nemoci covid-19? Musíte se zaregistrovat a zarezervovat si termín

Máte-li zájem o očkování proti nemoci covid-19, musíte se nejdříve zaregistrovat přes centrální rezervační systém. Než začnete, obrňte se trpělivostí. Systém je podle zpráv z prvního dne spuštění přetížen. Hláška „Za chvíli jsme zpátky!“ neznamená ujištění, že vám hledají termín a ozvou se zpět, ale informaci, že rezervační systém nefunguje, jak má.

Před samotnou snahou o registraci si připravte mobilní telefon. Platí to jak pro zájemce o registraci prostřednictvím linky 1221, tak pro přihlašující se přes internet. Dobré je mít u sebe také kartičku pojištěnce a občanský průkaz, kvůli osobním údajům, z nichž některé budete do přihlášky zadávat.

Pokud máte telefon i doklady, můžete, buď vytočit linku 1221, nebo kurzorem myši kliknout na registrace.mzcr.cz.

Otevře se vám stránka, kde vidíte osm kroků, kterými musíte projít, abyste se zaregistrovali, mohli si vybrat místo, kde chcete být oočkováni, a také termín a čas. Červeně je pozměněný postup platný od 22.1. 2021.

  1. Pod nimi vyplníte číslo vašeho mobilního telefonu a potvrdíte souhlas se zpracováním osobních údajů, aby vás systém pustil dál. Kliknutím na zelený obdélník odešlete.
  2. Na váš telefon by vám ihned poté měl přijít bezpečnostní kód PIN1, který slouží jako klíč do systému registrace.
  3. V nové stránce, která se vám mezitím otevře, zadáte získaný kód PIN1 a kliknete na „Potvrdit“.
  4. Následně se vám zobrazí registrační formulář, kde vyplníte své jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo pojištěnce (většinou rodné číslo bez lomítka) a název své zdravotní pojišťovny. Je potřeba uvést, zda trpíte některými rizikovými nemocemi.  Zadané údaje potvrďte kliknutím na „Odeslat žádost“.
  5. V tuto chvíli je první část přihlášení k očkování hotová. Jste zavedeni v systému jako zájemci o očkování.
  6. Ve chvíli, kdy se na vámi vybraném očkovacím místě uvolní termín, obdržíte zvací SMS zprávu s kódem PIN2 (může to trvat i několik dní). Po zadání tohoto kódu provedete rezervaci termínu. Zvací SMS zpráva znamená, že očkovací místo má k dispozici volné dávky vakcíny.
  7. Rezervaci termínu je možné provést po kliknutí myší na reservatic.com/ockovani. Zadejte kód PIN2 a číslo pojištěnce a kliknete na „Pokračovat na rezervační stránku“.
  8. Na další stránce vyberete místo, kde se chcete nechat oočkovat. Poté se vám otevře jeho rezervační kalendář, kde zvolíte konkrétní den a čas, potvrdíte, že „nejsem robot“ a odešlete.
  9. A hotovo. Potvrzení si můžete stáhnout ve formátu PDF a vytisknout, přijde vám ale také do e-mailové stránky.
  10. Termín pro očkování druhou dávkou se vytvoří automaticky za 21 dní ve stejný čas. Máte možné ho ale upravit.

V případě, že je vám více než 80 let a jste imobilní, měli byste podle pokynů ministerstva zdravotnictví kontaktovat svého praktického lékaře. Máte tak výjimku z registrace přes centrální rezervační systém, praktik se s vámi individuálně domluví, jak pro vás očkování zajistit.
Pokud se necítíte dostatečně technologicky zdatní, abyste provedli registraci sami, a nemáte nikoho, kdo by vám s registrací pomohl, můžete využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Obrátit pro pomoc se můžete také na již zmiňovanou infolinku 1221.