fbpx

NĚKTEŘÍ LIDÉ NEINFORMUJÍ PEČOVATELSKOU SLUŽBU, ŽE JSOU POZITIVNÍ NA COVID-19. RISKUJÍ ZDRAVÍ PEČOVATELEK I DALŠÍCH KLIENTŮ

Někteří uživatelé pečovatelské služby nebo jejich rodiny pečovatelkám tají, že jsou pozitivní na covid-19. Pravděpodobně se obávají, že by mohli zůstat bez pomoci. Svým jednáním však ohrožují nejen terénní pracovníky, jejich rodiny, ale i další klienty pečovatelských služeb. A ve finále i sami sebe.

„Stalo se nám několikrát, že jsme se o nemocnění klienta dozvěděli spíš náhodou. Příbuzný uživatele naší služby nám třeba telefonoval, že by potřeboval zajistit ještě nákup, a tak jsme se ptali z jakého důvodu? On, že za ním teď nepojede, když je pozitivní, že se nechce nakazit. My jsme to ale to do té chvíle netušili a chodili jsme o klienta pečovat jen v běžných ochranných pomůckách. Naštěstí k němu docházela pečovatelka, která covid již prodělala a nejspíš má protilátky,“ popisuje Lucie Košmiderová, vedoucí pečovatelské služby Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu: „Jindy jsme se dozvěděli až od hygieny, že má klientka potvrzený koronavirus. Rodiny nás „zapomínají“ informovat i o tom, že se nákaza objevila u někoho z nich, kdo o uživatele pečuje, nebo s ním sdílí domácnost.“

Pečovatelská služba: Pomoc bychom neodmítli.

Havlíčkobrodská pečovatelská služba přitom opakovaně upozorňuje na povinnost hlásit pozitivitu na covid-19. Problém je ale podle ní v tom, že se lidé často zaměří na řešení své situace a na ostatní se neohlíží. „Přitom my bychom nikomu pomoc neodmítli. Hned na začátku jsme si kvůli tomu vytipovali klienty, kteří nikoho nemají, abychom byli připravení se o ně postarat i v případě, že onemocní covidem. Postarali jsme se i o ty, kteří rodinu mají. Když nám např. dcera předala své pozitivní rodiče, že se už dál starat nemůže. To byl zrovna případ, kdy se následkem koronaviru z celkem schopného člověka stal péčově velmi náročný klient. Vyřešili jsme to tak, že jsme upravili služby, aby k nim nechodily pečovatelky, které zatím nebyly covidově nemocné,“ líčí nouzovou strategii Lucie Košmiderová.

Ze dvou středisek Pečovatelské služby v Havlíčkově Brodě je jedno zcela promořené, ve druhém, které zabezpečuje více domácností v terénu, byla nemocná zatím pouze jediná pečovatelka. „Abychom mohli dál poskytovat péči i klientům pozitivním na covid, nemůžeme si dovolit, aby nám stejně onemocnělo více pečovatelek najednou. Je třeba si uvědomit, že i jejich věkový průměr je spíš vyšší, také se bojí o své zdraví, zdraví svých blízkých, navíc se mnohdy starají o své rodiče a denně obcházejí X klientů, kteří na tom zdravotně nejsou vůbec dobře,“ upozorňuje Lucie Košmiderová, co všechno je v sázce. „U nás je situace taková, že v případě onemocnění pečovatelky trasujeme klienty, aby zůstali v karanténě. V tuto chvíli máme takových dvaatřicet, u kterých se oblékáme do jednorázových obleků, návleků, štítů, brýlí, respirátorů…, je to pro pečovatelky opravdu náročné. Oblékají se a desinfikují většinou na ulici,“ doplňuje Lucie Kaválková, vedoucí pečovatelské služby Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí.

Pečovatelská služba: Stává se, že klient odmítá nosit roušku.

Přitom v některých službách mají dokonce problém i s tím nejzákladnějším – nošením roušek. „Někteří klienti je za přítomnosti pečovatelek stále odmítají nosit. Dnes jsme jim znovu vytiskli přehled nařízení, zvýraznili důležité a všem jsme je roznesli a znovu požádali o jejich respektování,“ uvádí pracovnice pečovatelské služby v Karlovarském kraji. „I u nás se to klientům snažíme opakovaně vysvětlovat, ale v několika případech jsme z důvodu zdravotního stavu udělali výjimku,“ připouští Markéta Křivská, vedoucí pečovatelské služby Sociálních služeb města České Lípy s tím, že z povinnosti nošení roušky jsou osvobozeni např. těžcí astmatici, klienti s chronickou obstrukční plicní nemocí nebo lidé dezorientovaní.