fbpx

Deník: Pečovatelské služby přestávají sloužit. Více však o klienty pečují

Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).

My maminku umyjeme – a vy jí donesete nákup. Taková bývá typická představa rodiny, která se o někoho ze svých blízkých už nezvládá starat sama, při prvním kontaktu s pečovatelskou službou. Připomněla to Tatjana Kašlíková z organizačního týmu projektu Žít doma, který ve středních Čechách spolupracuje nejen se sociálním odborem krajského úřadu, ale také s konkrétními sociálními službami. Jejich týmům pomáhá s proměnou činnosti od někdejšího „posloužit“ k nyní žádanému „pečovat“. Zpravidla to znamená prodloužit provozní dobu a specializovat se na odbornější úkony.
Leccos se dá objednat od firem

Jak to má být se zmiňovanou maminkou? „Přesně obráceně,“ shrnula Kašlíková nový pohled na činnost pečovatelské služby, která přece má odbornice na péči o tělo. Donášku nákupů či dovážení obědů je možnost zajistit jinak – a nyní obzvlášť, když v době koronavirových omezení se tyhle služby výrazně rozšířily. Přičemž kolegyně z Institutu sociální práce Ilona Čtvrtníková přikyvuje: „Třeba pro praní a žehlení platí to samé.“ Také nabídka úklidových firem je pestrá…

Celý článek Deníku najdete zde.