Rozhovor: „Lidé dnes doceňují práci pečovatelek, pro ně samotné je to nesmírně důležité,“ upozorňuje ředitelka pečovatelského centra

O situaci v pobytových sociálních službách média informují v posledních dnech častěji. Vypjaté období zažívají ale i ty terénní. Nároky na podporu pečovatelských služeb jsou vysoké. V těchto dnech jsou nuceny k řadě nelehkých rozhodnutí, musí odolávat strachu i dalším emocím klientů i jejich rodin, a přitom všem se snažit udržet funkční týmy. Jednu z takových terénních služeb provozuje i Pečovatelské centrum Prahy 7. O tom, jak čelí vývoji událostí posledních dní s vědomím, že může být i hůř, hovoří ředitelka celé organizace Martina Pojarová a vedoucí pečovatelské služby Bedřiška Kotmelová.

„Poslední týden už používám vojenskou terminologii, že jsme v bitvě, v zákopové válce, protože naše cílová skupina je opravdu velmi ohrožená, z 95 % jsou to senioři, a my musíme dělat všechno proto, aby dopad všech možných opatření na ně dolehl co možná nejméně. Chceme, aby to přežili nejen fyzicky, ale i psychicky,“ vypráví Martina Pojarová o balancování mezi restrikcemi a zachováním kvality života klientů centra.

Celý rozhovor zde: