Tisková zpráva: Oběd seniorům dovezou restaurace, nebo jiné vývařovny. Role pečovatelské služby je jiná, potvrdila doba koronavirová

Pouze třetina lidí si myslí, že jídlo a nákupy by lidem se sníženou soběstačností měla zajišťovat odborná sociální služba. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Institutu sociální práce, z.s., provedeného ve spolupráci s agenturou NMS Market Research.

…Z aktuálního průzkumu Institutu sociální práce, z.s., realizovaného ve spolupráci s agenturou NMS Market Research vyplynulo, že pouze 29 % dotázaných se domnívá, že jídlo a nákupy by seniorům a osobám se zdravotním postižením měla zajišťovat odborná sociální služba: 71 % uvádí, že vhodnější je, pokud se o zajištění jídla a nákupů postarají jiné organizace a instituce, obce či dobrovolníci. „To potvrzuje, že zajištění oběda a nákupu přestává být velkou částí veřejnosti vnímáno jako úkon náležící výhradně do kompetence odborné sociální služby. Dlouhodobě totiž dochází k poklesu poměru osob, které při jejich zajišťování preferují pečovatelskou službu. V praxi se dnes moderně nastavené pečovatelské služby zaměřují v oblasti stravování především na servírování oběda či podání jídla do úst, pokud to lidé sami nezvládají,“ doplňuje analytička Institutu sociální práce Vladimíra Tomášková… Více čtěte zde.

Celá tisková zpráva k průzkumu Institutu sociální práce provedeného ve spolupráci s agenturou NMS Market Research zde:

Podrobnější výsledky průzkumu Institutu sociální práce provedeného ve spolupráci s agenturou NMS Market Research zde: