Tisková zpráva: Proměnu obří Pečovatelské služby Prahy 8 nezastavil ani koronavirus

O dvanáct set klientů na území dvaadvaceti kilometrů čtverečních se stará pečovatelská služba Sociálních a ošetřovatelských služeb Prahy 8. V posledních měsících prochází velkými změnami, její odhodlání nezastavil ani koronavirus. Od října je také ve večerních hodinách a o víkendu k dispozici většímu počtu klientů. Snaží se být oporou lidem i velmi závislým na pomoci druhých, aby mohli zůstat ve svém domácím prostředí. Pečuje o člověka s roztroušenou sklerózou, ale také třeba s Alzheimerovou chorobou v těžším stádiu.

„Provozní dobu máme sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin. Dříve ale večerní a víkendové služby zajišťovala za celou službu pouze jedna pečovatelka. V praxi to znamenalo, že v tomto čase byl nesoběstačný klient odkázán na pomoc rodiny, anebo musel hledat místo například v domově pro seniory, a to jsme chtěli změnit,“ vysvětluje metodik a vedoucí pečovatelské služby Jan Šmída…

…„Například třikrát denně docházíme k čtyřiaosmdesátiletému klientovi, který trpí Alzheimerovou nemocí. Momentálně žije sám, ale příbuzní, kteří se o něj rovněž starají, bydlí ve stejném činžovním domě. O umístění dědečka do pobytového zařízení zatím neuvažují. Pán je velmi snaživý, ale potřebuje nad sebou dohled, někdy více, jindy méně. Brzy ráno mu pečovatelka pomáhá s obléknutím a hygienou. Obvykle ho stačí jen slovně navést a on pak udělá všechno sám. Připraví mu snídani a dohlédne, že ji sní. Nakonec zkontroluje, jestli má doma vše potřebné. Po obědě za ním přichází další pečovatelka zkontrolovat, zda se najedl a jestli je v čistotě. Snaží se ho i aktivizovat, společně například hledají věci, které postrádá, a připomínají si, jak se ovládají. Občas ho doprovází i na procházku. Mezi pátou a sedmou hodinou mu pak pečovatelka přichází připravit večeři a opět dohlédnout, aby se najedl. Večery, nákupy, výlety atp. zajišťuje jinak pracovně velmi vytížená rodina,“ popisuje sociální pracovnice Lenka Fiřtíková příklad péče, která ukazuje cíl podpory pečovatelské služby…  Více čtěte zde.