fbpx

Tisková zpráva – Pečovatelské služby se věnují péči o klienty o bez mála 100% více než v minulosti

Praha, 3. 6. 2021 – Senioři zdaleka nejsou jedinou cílovou skupinou pečovatelských služeb. Čím dál častěji se na ně obracejí mladší lidé s chronickým onemocněním, duševní nemocí nebo rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc další osoby. Vyplývá to z výsledků dvouletého projektu Institutu sociální práce „Pečovatelská služba – příležitost pro život doma II“ ve spolupráci se šesti kraji ČR, který dokončilo 52 pečovatelských služeb. Usilovaly o to, aby se staly účinnější podporou možnosti setrvat v domácím prostředí, i když se člověk stane vysoce závislým na pomoci druhých.

„Snažily se vyjít vstříc potřebám lidí, kteří se bez pomoci neobejdou a často pomýšlejí na péči ústavního zařízení typu domov pro seniory, protože např. ve večerních hodinách potřebují pomoc s hygienou a uložením. Proto pečovatelské služby prodloužily provozní dobu a začaly těmto lidem nabízet také opakované návštěvy během dne. Pečovatelky a pečovatelé si průběžně prohlubují znalosti a dovednosti potřebné pro péči o lidi s vyšší mírou závislosti na pomoci vznikající v důsledku konkrétního onemocnění či zranění,“ uvádí expertka Institutu sociální práce Ilona Čtvrtníková.

Celkový počet poskytnutých hodin tzv. přímé péče, zahrnující pomoc s hygienou, podáním jídla, polohováním atp., těmto službám stoupl v porovnání s počtem poskytnutých hodin před zahájením projektu téměř o jednou tolik (o 90% – z 534 573 na 1 008 941). O více než polovinu (o 58%, z 361 na 570) jim narostl počet klientů, které navštěvují třikrát i čtyřikrát denně. Přirozenou součástí pomoci pečovatelských služeb se stává také doprovázení v závěru života klientů, kteří si přejí ŽÍT DOMA i tam zemřít…

Celou tiskovou zprávu si přečtěte zde nebo také v Revue pro sociální politiku a výzkum.